Asuminen ja kylät

Maataloudesta ja monipuolisesta teollisuudesta tunnettu Juankoski liittyi osaksi Kuopion kaupunkia vuoden 2017 alusta. Alueella on vajaat 5 000 asukasta. Juankoski jakautuu useaan kyläalueeseen. Suurimpia kirkonkyliä ovat Juankoski, Muuruvesi ja Säyneinen. Vaikka kylillä on omat erityispiirteensä ja historiansa, on vesi kaikkialla maisemaa hallitseva elementti polveilevan vaaramaiseman lisäksi.

Juankoski on vesistöjen saartama, eli Juankoskella riittää rantaviivaa. Tahkon vehreä ja luonnonkaunis vesireitti kulkee läheisen Karjalankosken ja Juankosken sulkujen sekä Pisan ja Lastukosken kautta aina Tahkolle ja Varpaisjärvelle asti.

Juankoski on Suomen vanhimpia ja kokonaisuutena säilyneimpiä ruukkialueita. Muuruvesi on maisemineen vanha kulttuuripitäjä, jossa suomettumisen ajan tärkeät taiteilijat ovat viettäneet kesiään. Säyneisten laaja Pisan luonnonsuojelualue tarjoaa matkailijalle jylhiä maisemia ja historiallisia nähtävyyksiä. Lastukoski ja Pisankoski ovat puolestaan kalastajan toivekohteita.

Kuopion maaseutu, sen taajamat ja kylät tarjoavat monipuolista asumista luonnon lähellä, Maaseutukeskukset ja kylät – elämäniloa maaseudulla – Kuopio

Maaseututaajamissa ja -kylissä on myynnissä asuinkiinteistöjä, jonka lisäksi Kuopion kaupunki sekä yksityiset maanomistajat tarjoavat uusia tontteja asuinrakentajille, Omakotitontit – Kuopio.

Juankosken tonttitarjonta

Tutustu Juankosken alueen tonttitarjontaan: https://kartta.kuopio.fi/link/21QWZg
(Ohje: zoomaa ja siirrä karttaa haluamaasi kohtaan, tontin tiedot avautuvat klikkaamalla tonttia).

Juankosken kuntakeskus

Juankosken kuntakeskus on yksi entisen Juankosken kaupungin vanhoista kirkonkylistä. Se on jopa vanhempi kuin nykyinen laaja Kuopion kaupunki, Strömsdalsbruk kun perustettiin jo vuonna 1746. Alueelle antaa edelleen leimansa Ruukin vanhat tuotanto- ja asuinrakennukset kartanoineen. Kesän tapahtumat sijoittuvat luontevasti Juankosken ruukkialueelle ja sen vanhoihin rakennuksiin.

Keskustassakin tehtaan vanha navetta toimii liikehuoneistona uudenpien liikekiinteistöjen kanssa sulassa sovussa. Palvelut ja kaupat ovat tiiviisti keskittyneet Juicen torin ympärille. Vain terveyskeskus sijaitsee kanavan toisella rannalla.

Kuvia Juankoskelta

Muuruvesi

Muuruvesi on vanhaa maanviljelysseutua, mistä syystä maatalousalan koulutus löysi paikkansa Muuruveden rannalta. Vesiyhteys Kuopioon synnytti 1800-luvulla voimakkaan panostuksen höyrylaivaliikenteeseen ja satamatoimintaan. Maisemallisesti seutu vesitöineen, mäkineen ja peltomaisemineen onkin savolaisaluetta parhaimmillaan.

Stenbäckin suunnittelema kivikirkko 1900-luvun alusta on näkemisen arvoinen ja kotiseutumuseo seitoineen kertoo alueen pitkästä asutushistoriasta.

Lue lisää Muuruveden www-sivuilta: www.muuruvesi.fi

Säyneinen

Säyneinen on yksi alueen vanhoista kirkonkylistä. Se itsenäistyi Kaavin pitäjästä vuonna 1924 ja liitettiin vuonna 1971 osaksi Juankosken kuntaa. Tahkon vesireitti kulkee Säyneisen halki. Kalastajat voivat viivähtää Pisankosken ja Lastukosken kalastusalueilla. Myös luonnonkaunis Pisan luonnonsuojelualue löytyy reitin varrelta. Täyssinän rauhan yli 400 vuotta vanhat rajamerkit on hakattu vaaran huipulle.

Säyneinen on mitä kauneinta järvi- ja vaaramaisemaa. Sen lisäksi alueelta löytyy valtaisa määrä vanhoja kauniita rakennuksia, kuten kotiseutumuseon aittarakennus.

Ylhäällä