Ruukkialuetta 1910-luvulla

Tarina alkaa vuodesta 1746

Juankosken teollinen historia alkaa vuodesta 1746 ja idyllinen 1800-luvun ruukki-alue on keskeinen osa Juankosken taajamaa. Tehdasalue rakennuksineen on säilynyt kokonaisuutena tähän päivään saakka. Se on näkemisen arvoinen, teollisista perinteistä kertova kokonaisuus. Strömsdalsbruk, sittemmin Juantehdas, oli Suomen ensimmäinen vain järvimalmia raaka-aineena käyttänyt rautaruukki ja myös pisimpään toiminut. Kuopiolaisen Carlson tavaratalon historia juontaa juurensa vuonna 1859 avattuun Juantehtaan rautakauppaan, kun ruukin valimossa valmistetut valurautaiset padat, uunin luukut, silitysraudat ja muut tuotteet tarvitsivat myyntikanavan.

Juankosken kartano

Historiallisen ruukkimiljöön useat vanhat rakennukset ovat osittain uusiokäytössä. Rakennuksista vanhin on empiirityylinen Patruunanpytinki vuodelta 1826 ja monet rakennukset 1800-luvun jälkipuoliskolta. Masuuni toimii nykyisin museona nimellä Masuuni Brunou.

Vesistöt olivat tärkeitä reittejä niin ihmisille kuin tavaroille. Muuruvedellä vaikutti henkilöitä, jotka panostivat alueen laivaliikenteeseen 1800-luvulta alkaen niin Muuruvedeltä kuin lähempää ruukkia Karjalankoskeltakin.