Ruukkialue

Ruukkialue on ainutlaatuinen miljöö asuntoineen, konttoreineen, kauppoineen sekä tuotantorakennuksineen. Tehdasrakennuksiin kuuluvat masuuni, putlaus-ja valssilaitos sekä konepaja ja valimo. Pikonniemestä löytyvät lisäksi vanhat hiiliuunitkin.

MUSEO BRUNOU, Juankosken tehtaan- ja työväenmuseo sijaitsee Kahvilapytingissä, https://www.museobrunou.fi, https://emuseo.fi/juankoskenruukki

Alueella järjestetään tilauksesta opastuksia ryhmille. Niiden kesto voi vaihdella tunnista jopa kahteen tuntiin. Varaukset museobrunou@gmail.com tai p. 040 056 7257.

LATAA RUUKKIALUEEN KARTTA TÄSTÄ >>

Opastetut kierrokset

Ruukkikävelyllä kuullaan Strömsdalsbrukin rautaruukista ja sen muuttumisesta kartonkitehtaaksi ja Juankosken taajamaksi. Kierroksen aikana tutustutaan miljööseen ja siellä oleviin rakennuksiin ja puistoihin. Opas kertoo teollisesta historiasta 1700-luvun puolivälistä nykypäivään mukana tarinoita patruunoista, ja talonpojista, koulunkäynnistä, herroista ja työläisistä.

Opastukset linja-autossa sisältävät paljolti samaa kuin kävelyllä, mutta laajemman kierroksen aikana ehditään käydä ainutlaatuisilla hiiliuuneilla ja nähdä asuntoalueita sekä käydä kirkkojen alueella. Haluttaessa voidaan hetkeksi jalkautua tutustumaan joko hiiliuuneihin, kirkkoihin tai kartanon puistoon.

”Jussin Juankoski” eli Juice-opastukset voidaan toteuttaa joko kävellen tai linja-autolla. Kävelykierroksella kuljetaan paikoilla, joissa Jussi vietti aikaansa, kävi koulua tai oli töissä ennen muuttoa Tampereelle. Opas kertoo, miten Juice-nimi syntyi sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista henkilöistä ja asioista. Linja-auto kierroksella nähdään hänen kotiensa sijainti ja tutustutaan laajemmin Juankosken taajaman nähtävyyksiin Juicen tori ja patsas mukaan lukien.

Juankosken Ruukki AR-kierros

Juankoskella tarinat heräävät henkiin!

Juankoski on antoisa kohde kaikille kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Nyt alueen pitkä ja kiehtova historia esittäytyy elämyksellisissä AR-kierroksissa aivan uudella tavalla. Mukaansa tempaavat kierrokset vievät matkailijat ruukin historiaan ja Juicen nuoruusvuosiin.

Juankosken ruukki AR-kierros
Jussista Juiceksi AR-kierros
Kartongista viiraan AR-kierros

Lataa esite

Jussista Juiceksi AR-kierroksesta tekijöiden kertomana

Artikkelissa kerrotaan kierroksen kehitystyöstä Salmi Platformille.
Mukana makupala kierroksesta.

Lue kierroksen taustoja

Tutustu ruukkialueeseen mobiililaitteella

emuseo_logo

Herätä infotaulut henkiin!

Ylhäällä