Ruukkialue on ainutlaatuinen miljöö asuntoineen, konttoreineen, kauppoineen sekä tuotantorakennuksineen. Tehdasrakennuksiin kuuluvat masuuni, putlaus-ja valssilaitos sekä konepaja ja valimo. Pikonniemestä löytyvät lisäksi vanhat hiiliuunitkin. Katso ruukkialueen kartta

Masuuni Brunou, Juankosken tehtaan ja työväen museo on nyt suljettu ja se siirretään tulevaisuudessa muihin tiloihin. https://www.masuunibrunou.fi/.  https://emuseo.fi/juankoskenruukki

Alueella järjestetään tilauksesta opastuksia ryhmille. Niiden kesto voi vaihdella tunnista jopa kahteen tuntiin. Varaukset ruukki@masuunibrunou.fi tai p. 040 056 7257.

  • Ruukkikävelyllä kuullaan Strömsdalsbrukin rautaruukista ja sen muuttumisesta kartonkitehtaaksi ja Juankosken taajamaksi. Kierroksen aikana tutustutaan miljööseen ja siellä oleviin rakennuksiin ja puistoihin. Opas kertoo teollisesta historiasta 1700-luvun puolivälistä nykypäivään mukana tarinoita patruunoista, ja talonpojista, koulunkäynnistä, herroista ja työläisistä.
  • Opastukset linja-autossa sisältävät paljolti samaa kuin kävelyllä, mutta laajemman kierroksen aikana ehditään käydä ainutlaatuisilla hiiliuuneilla ja nähdä asuntoalueita sekä käydä kirkkojen alueella. Haluttaessa voidaan hetkeksi jalkautua tutustumaan joko hiiliuuneihin, kirkkoihin tai kartanon puistoon.
  • ”Jussin Juankoski” eli Juice-opastukset voidaan toteuttaa joko kävellen tai linja-autolla. Kävelykierroksella kuljetaan paikoilla, joissa Jussi vietti aikaansa, kävi koulua tai oli töissä ennen muuttoa Tampereelle. Opas kertoo, miten Juice-nimi syntyi sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista henkilöistä ja asioista. Linja-auto kierroksella nähdään hänen kotiensa sijainti ja tutustutaan laajemmin Juankosken taajaman nähtävyyksiin Juicen tori ja patsas mukaan lukien.

LATAA RUUKKIALUEEN KARTTA TÄSTÄ >>